Python ile TC Kimlik Numarasının Son İki Hanesini Bulma

Bilgidiğiniz gibi her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir 11 haneli  TC Kimlik Numarasına sahiptir. Geçenlerde okuduğum bir blog yazısında bunun son iki hanesinin aslında ilk 9 haneye göre belli bir algoritma ile yazıldığını öğrendim. Gelin bunu Python kullanarak ilk 9 hanesi verilen bir TC Kimlik numarasının son 2 hanesini bulan bir fonksiyon yazalım. Ama yazmadan önce yukarıda belirttiğimiz gibi bu ilk 9 haneden nasıl bir algoritma izleyerek TC NO'sunun son 2 hanesini bulduğumuza bakalım. 

  • Buradaki mantık sırası ile ilk 9 haneden 10. haneye, Sonra bulunan bu 10. hane ile birlikte ilk 10 haneden de 11. yi buluyoruz.
  • 10. Haneyi Bulalım; 1, 3, 5, 7, 9. hanelerin toplayıp 7 katından 2, 4, 6, 8. hanelerin toplamını çıkarıp bulunan sonucun 10 'a bölümünden kalan sonuç bize 10. haneyi veriyor.
  • 11. Haneyi Bulalım: Bulunan 10. hane ile birlikte ilk 10 hanenin toplamının 10 'a bölümünden kalan sayıda bize 11. haneyi vermektedir.

Evet sayıları bulma mantığımızı anladığımıza göre bunları Python üzerinde kodlayıp açıklayalım.



Evet kodlarımız burada. Tabiki bunu daha farklı şekillerde de yazabilirsiniz. Mesela ben tek bir for döngüsü içinde yukarıdaki kod ile aynı işlevi gören bir kod daha yazdım. Bunu da inceleyebilirsiniz.

GitHub kodlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar